torstai 20. kesäkuuta 2024

LAIBACH: Opus Dei at Savoy-teatteri, Hellsinki 21.05.2024: Useammalla vuosikymmenellä Laibachia on tullut, ah

LAIBACH: Opus Dei at Savoy-teatteri, Hellsinki 21.05.2024: Useammalla vuosikymmenellä Laibachia on tullut, ah,  kuunneltua, ja tälläkin vuosituhannella nähty tiuhaan maassamme... Eikä pelkästään Iron Sky -yhteyksistä. Kuultiin jopa Allsång på Skansen eikun på Savoy! Vain yhdellä keikalla Laibachia ei ole saanut kuvata, ajattelin sen symboloivan Koreassa kuvattua dokumenttia, jonka näin Night Visions festareilla, joilla yks alkuperäisjäsen joi todella hyväntuoksuista punaviiniä. But I never drink wine... Tuolloin kun ei saanut kuvata, mutta olla toki lähellä orkesteria, itse asiassa Milan Fras haisteli minua kuten ihmissusi... pukeutuneena verenpunaiseen 70-luvun nahkapukuun kuin leuhka Dracula

Ennen tätä keikkaa kuultiin luuppina ja vihellysten ja kätten taputuksien saattelemana nauhalta Leben heißt Leben (intro drum loop) joka kuului ja jumputti pitkään kuin oltaisiin suuren urheilujuhlan äärellä. Opus-orkesterin tyhmä renkutus Life is life on vähän kuten Matti Nykäsen Elämä on laiffii, tyhmä laine, lause, hokema. Mutta Laibach oman huumorinsa ja perspektiivinsä suojasta ja saattelemana on ottanut monenlaista suht hölmöä piisiä käsittelyynsä, ja nostanut suurempiin mittoihin. Kun keikan loppupäässä haluttiin oikeasti tietää, mitä rakkaus on ( I Want to Know What Love Is, Foreigner cover), niin sitä alkoi miettiä, ja puntaroida,  näiden kaikkien sotien ja "konfliktien"ja naiviuden ja toisaalta aitouden kantilta. Se oli huima korrelaatio, tai spektri mm Strange fruit -biisin kanssa, kun tiedämme, mistä Billie Holiday lauloi. Eikä siitä historiasta ole kovin pitkä aika. Palatakseni vielä rakkauteen eli edelliseen Laibachin konserttoon Savoy-teatterissa kun kiertueen nimenä oli Love is still Alive, keikkaahan siirrettiin koronan takia tiuhaan. 

Spoiler warning: juonipaljastus: 

See you soon

in HEL...


Eli kun oli intermezzo eli välitauko, niin taustalakanalla luki, että tullaan takaisin väliajan jälkeen. Ehkä.

Kun keikka loppui, niin taustalakanassa luki: Nähdään pian.
Helvetissä.

Eli maailmantilanteen ollessa tämä mikä on, kaikki on epävarmaa kun hyvät ihmiset ovat liian hiljaa, ja peloissaan. Mutta samassa veneessä ollaan. Keikka ja konsepti on niin moneen suuntaan avautuva niin taiteellisesti kuin kulttuurihistoriallisestikin. Ylevän ja alenevan väliltä. 

LAIBACH: Opus Dei at Savoy-teatteri, Hellsinki 21.05.2024:

Leben heißt Leben! #hellsinki #eturivissä maksoi mitä maksoi ti 21.5.2024 klo 19.00 Savoy-teatterin sali, Kasarmikatu 46-48, Helsinki. Järj. Feels Like Red AB. © Satu Ylavaara Photography 2024:








© Satu Ylävaara Photography 2024




Laibach Setlist Savoy-teatteri Helsinki 21.05.2024

21052024

Laibach Setlist at Savoy-teatteri, Helsinki, Finland 

Tour: Opus Dei Tour 


Setlist

Leben heißt Leben intro drum loop

Vier Personen

Država

Boji

Mi kujemo bodočnost

Smrt in pogin

Anti-Semitism

Ballad of a Thin Man (Bob Dylan cover)

Brat moj

Alle gegen Alle (Deutsch Amerikanische Freundschaft cover)


30-minute Intermezzo (Leben heißt Leben intro loop)


Leben heißt Leben (Opus cover)

Leben - Tod

Trans-National

F.I.A.T.

How the West Was Won

The Great Seal

Geburt einer Nation (Queen cover)

Opus Dei / Leben heißt Leben (Opus cover)


Encore:

The Engine of Survival

Each Man Kills the Thing He Loves (Jeanne Moreau cover)

I Want to Know What Love Is (Foreigner cover)


Encore 2:

Strange Fruit (Billie Holiday cover)

Song played from tape

Geburt einer Nation (Queen song) (Kraftbach Version)



Esittelyteksti:

" Tarunhohtoinen LAIBACH on jälleen tulossa Suomeen mukanaan Opus Dei. Järisyttävä uutinen jokaiselle fanille! Ja tämä on totista totta!

Opus Dei on slovenien veikeiden vekkulien kuuluisa levy, johon kuuluvat huippuhitit Life is Life, Leben heißt Leben и Geburt einer Nation. Mute levy-yhtiö on julkaissut ne vuonna 1987. Nyt, 26 vuotta myöhemmin, levy remasteroidaan, ja se lopulta ilmestyy älppärinä ja cd:nä. Julkistamisen kunniaksi LAIBACH lähtee ainutlaatuiselle, konseptuaaliselle, kiertueelle OPUS DEI TOUR toukokuussa 2024. Näin se tulee ensi kerran vuosien vaihtuessa esittämään historiallisen albuminsa kamaa.

Saahan olla lisää old goldia? Ehdottomasti! Opus Dein lisäksi LAIBACH ilahduttaa meitä tuhdin tuoteluettelonsa maineikkailla biiseillään ja yllättää uusilla.

Sen fanit kyllä tietävät, että yhtyeen 45 vuoden toimintatarinan yksikään konsertti ei ollut edellisen kaltainen. No niin, Life is life, LAIBACH on LAIBACH – odottakaa mahdotonta! "

Ja sosialistisesta mediastani: (juuri Laibachilta olen näpsänny käsitteen socialistic media):

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.